A KIRÁLY NAPJA

A Király Napja Hollandia egyik nemzeti ünnepe, amit április 27-én ünnepelnek. Ez egy olyan nap, amelyet mind a helyiek, mind a turisták nagyon várnak, hiszen a hollandok ekkor ünneplik a kultúrát, a hagyományokat és természetesen a királyuk születésnapját. A Királynapot hollandul Koningsdagnak is nevezik – ezen a napon az egész ország összegyűlik, hogy utcabálokkal, zenei fesztiválokkal, felvonulásokkal és hasonló eseményekkel ünnepeljen. Az ünnep egyedülálló lehetőség a látogatók számára, hogy megtapasztalják a holland kultúrát, új emberekkel találkozzanak és csatlakozzanak a mulatságokhoz.

A KIRÁLYNAP TÖRTÉNETE

A Királynapnak hosszú és érdekes története van. Az ünnep eredetileg a Hercegnő Napjaként indult 1885-ben, hogy megünnepeljék Wilhelmina hercegnő születését. Később, amikor 1890-ben királynő lett, az ünnep Királynő Napjává vált, és augusztus 31-ére került az ünnep. A Királynő Napja nemzeti ünnep lett, amit mindig nagyon várnak a holland emberek, akik kihasználják ilyenkor az alkalmat, hogy narancssárgába – Hollandia nemzeti színébe – öltözve nemzeti büszkeségüket kifejezzék.

Miután Juliana királynő 1949-ben trónra lépett, folytatta az ünnep Királynő Napjaként történő megünneplését anyja, Juliana királynő születésnapján, augusztus 31-én. Azonban amikor Beatrix királynő átvette a trónt 1980-ban, áthelyezte a Királynő Napjának dátumát április 30-ra, a saját születésnapjára. Ez az időpont volt az anyja, Juliana királynő születésnapja is, és szimbolikus nappá vált, amellyel az előző királynő uralkodására emlékeznek.

Amikor Willem-Alexander király trónra lépett 2013-ban, az ünnepet Királynapra nevezték át tiszteletére, és a dátumot visszahelyezték április 27-re, ami a király születésnapja.

27th of April Kingsday
Celebrating king's day in NL

KIRÁLYNAP ÜNNEPLÉSE HOLLANDIÁBAN

A Királynapot Hollandiában különböző eseményekkel ünneplik, mint például bolhapiacok, vásárok, zenei fesztiválok és utcabálok. A Királynap legismertebb és hagyományos eseménye a „Vrijmarkt”, ami egy hatalmas bolhapiac, ahol az emberek engedély nélkül árulhatják a használt tárgyaikat. A Vrijmarkt hollandul „ingyenes piacot” jelent, és tökéletes lehetőség arra, hogy az ember megszabaduljon a már nem használt dolgaitól, valamint egy kiváló alkalom a különleges kincsek felfedezésére.

A Királynap másik népszerű hagyománya az narancssárga színű ruházat és kiegészítők viselése. Emberek minden korosztálya narancssárga sapkát, pólót és nadrágot visel, sőt, akár narancssárgára festik a hajukat is. Ez egy szórakoztató módja a nemzeti büszkeség kifejezésének és a Király születésnapjának ünneplésére.

A Vrijmarkt és az narancssárga színű őrület mellett számos más esemény is zajlik az országban. Ezek közé tartoznak a hajófelvonulások, utcai előadások, élőzenei koncertek, vidámparki attrakciók és gyermekprogramok.

A Királynap egyik kiemelkedő eseménye a holland királyi család jelenléte. A király és a királynő családjával gyakran utazik az ország különböző részeire, hogy részt vegyenek a mulatságokban,illetve a különböző eseményeken, mint például a felvonulások, a hajótúrák és az előadások. Ez egy ritka lehetőség a nyilvánosság számára, hogy találkozzon a királyi családdal és velük együtt ünnepeljen.

King's day celebration
King's day party

KÖVETKEZTETÉS

A Királynap Hollandiában egy színes ünnep, amely összehozza az egész országot. Ez az idő arra szolgál, hogy az emberek ünnepeljék a holland kultúrát, hagyományokat és nemzeti büszkeséget.

A Vrijmarkt, a narancssárga színű őrület és a különféle események révén mindenki számára tartogat valamit, amit élvezhet ezen a különleges napon. A Királynap egyedi ünnep, amit mindenkinek látnia kell, aki Hollandiába látogat. Tehát, ha tervezel Hollandiába utazni, győződj meg róla, hogy Királynapra időzíted az utazásodat, és élvezd ennek a csodálatos ünnepnek a vibráló és örömteli hangulatát.

Állást keresel Hollandiában? Nézd meg elérhető állásainkat, és jelentkezz alább.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

INFO@EASTMEN.NL

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland