AZ AOW NYUGDÍJ MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES MINIMUM MUNKAÉVEK HOLLANDIÁBAN

Hollandia a magas életszínvonal, a progresszív társadalompolitikák és a kiváló egészségügyi rendszer miatt népszerű úticél az külföldi munkavállalók körében. Azok, akik Hollandiában élnek és dolgoznak, egyik előnyük az AOW nyugdíj rendszer elérhetősége, amely egy állami nyugdíj, és alapjövedelmet biztosít azoknak, akik elérték a nyugdíjkorhatárt. Ebben a blogbejegyzésben megbeszéljük, hogy mennyi ideig kell dolgoznia egy külföldi munkavállalónak Hollandiában ahhoz, hogy jogosult legyen az AOW nyugdíjra, valamint hogy mennyi az nyugdíj összege.

AOW NYUGDÍJ JOGOSULTSÁGA

Az AOW nyugdíj jogosultságához az külföldi munkavállalónak bizonyos számú évig kell élnie vagy dolgoznia Hollandiában. A szükséges évek száma a külföldi munkavállalók életkorától függ. Ha egy külföldi munkavállaló elért legalább 66 év és 4 hónapos korra (2023-tól számítva), akkor jogosult az AOW nyugdíjra, ha legalább egy évet élt vagy dolgozott Hollandiában. Ha az külföldi munkavállaló fiatalabb, mint 66 év és 4 hónap, akkor a szükséges évek száma nő.

Az 50 éves vagy annál idősebb külföldi munkavállalók esetében a minimális követelmény 10 év. Ez azt jelenti, hogy legalább 10 évet kell élniük vagy dolgozniuk Hollandiában ahhoz, hogy jogosultak legyenek az AOW nyugdíjra.

Az 50 év alatti külföldi munkavállalók esetében a követelmény kissé szigorúbb. Az AOW nyugdíjra jogosultsághoz legalább 50% -ot kell élniük vagy dolgozniuk Hollandiában az 15 éves koruktól az AOW nyugdíjkorhatár eléréséig terjedő időszakban

Fontos megjegyezni, hogy vannak kivételek ezekre a követelményekre. Például, ha egy külföldi munkavállaló olyan partnerrel él, aki jogosult az AOW nyugdíjra, akkor részleges nyugdíjra is jogosult lehet, még akkor is, ha nem felel meg az egyéni minimális követelményeknek. Emellett vannak olyan körülmények is, amikor egy külföldi munkavállaló számára lehetőség van az AOW nyugdíjra való jogosultsághoz a Hollandián kívül töltött időszakok beszámítására.

A picture of Amsterdam canals

AOW NYUGDÍJ ÖSSZEGE

2023-tól kezdődően az AOW nyugdíj legmagasabb összege egyedülálló személy esetén havi 1 267,08 euró, míg egy pár esetén havi 1 719,37 euró. Ezek az összegek évente módosulhatnak a megélhetési költségek változása alapján.

Fontos megjegyezni, hogy az AOW nyugdíj egy alapjövedelem, amely nem feltétlenül fedezi az külföldi munkavállaló nyugdíjas éveinek összes költségét. Ezért ajánlott, hogy az külföldi munkavállalók a nyugdíjas éveikre is félretegyenek más módon, például magánnyugdíj- előtakarékossági rendszeren vagy befektetéseken keresztül.

KÖVETKEZTETÉS

Összefoglalva, az AOW nyugdíj az Hollandiában élő és dolgozó külföldi munkavállaló számára fontos biztonsági hálóként szolgál a nyugdíjkorhoz. Az ehhez szükséges minimális munkaévek száma az életkor és az egyéni körülmények alapján változik. Az 50 év felettieknek legalább 10 évet kell lakniuk vagy dolgozniuk Hollandiában, míg az 50 év alattiaknak legalább 50%-os lakossági vagy munkaviszonyt kell igazolni 15 éves koruktól az AOW nyugdíjkorhatár eléréséig.

Jelenleg az AOW nyugdíj összege havi 1 236,05 euró egyedülálló személyek esetén, míg házasságban élő vagy bejegyzett partnerrel rendelkezők esetén havi 842,31 euró. Ezért ez egy fontos szempont mindazok számára, akik Hollandiában tervezik a nyugdíjazást.

Two old couples laughing together

Állást keresel Hollandiában? Nézd meg elérhető állásainkat, és jelentkezz alább.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

INFO@EASTMEN.NL

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland