KÖZLEKEDÉSI BÜNTETÉSEK HOLLANDIÁBAN: PROBLÉMAKERÜLÉS A HOLLAND UTAKON

Hollandia arról is ismert, hogy jól szervezett infrastruktúrával rendelkezik és kiemelt fontosságot tulajdonít a közlekedési szabályok betartásának. Azonban egy-egy út során bárki elkövethet apró hibákat, amelyek közlekedési bírságot vonhatnak maguk után. Ebben a blogbejegyzésben arra összpontosítunk, hogy milyen típusú bírságokkal szembesülhetünk Hollandiában, valamint hogyan kerülhetjük el ezeket a kellemetlen helyzeteket. Emellett felfedezzük az online bírság ellenőrzés és – fizetés folyamatát, hogy még kényelmesebb legyen az élmény.

A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK TÍPUSAI HOLLANDIÁBAN ÉS AZ ÉRINTETT ÖSSZEGEK

A sebességkorlát túllépése: Az egyik leggyakoribb közlekedési bírság a túl gyors vezetés miatt szabható ki. Kisebb szabályszegések esetén (például néhány km/h túllépése esetén) a bírság körülbelül 50-100 euró lehet. Azonban súlyosabb szabályszegések, például 30 km/h-nál nagyobb túllépés esetén a bírság elérheti a 400-500 eurót, vagy akár még többet is. Emellett magas értékű sebességkorlát túllépése további büntetéseket vonhat maga után, például a jogosítvány ideiglenes felfüggesztését.

A Traiect controle rendszer (Trajectcontrole) egy másik mechanizmus, amit Hollandiában alkalmaznak a sebesség ellenőrzésére és irányítására az útbiztonság érzékeny területeken. Ez a rendszer egy sebesség ellenőrző kamera hálózatból áll, amelyeket autópályákra vagy nemzeti utakra telepítenek. A kamerák rögzítik a járművek sebességét egy hosszabb távon, nem csak egyetlen ponton, így lehetővé téve a sebességkorlát túllépő sofőrök azonosítását az egész útvonalon.

Trajectcontrole

Tilosban parkolás: Hollandiában szigorú szabályok vonatkoznak a parkolásra, és a tiltott helyeken történő parkolásért körülbelül 90-100 eurós vagy ennél magasabb bírság szabható ki, a szabályszegés súlyosságától függően. Ha az autója akadályozza a forgalmat, vagy olyan lakónegyedben áll meg, ahol a parkolás tilos, akkor a büntetések magasabbak lehetnek.

Áthajtás a piros jelzésen: A közlekedési lámpa figyelmen kívül hagyása és a piros lámpán való áthajtás súlyos és veszélyes szabályszegés. Ezen típusú vétség esetén a bírság körülbelül 200 euró vagy ennél magasabb lehet, és néhány esetben a vezető más jogi szankcióknak is alá eshet.

Mobiltelefon használata vezetés közben: A mobiltelefonon való beszélgetés kéz nélküli készülék használata nélkül vagy üzenetek írása vezetés közben tilos Hollandiában. Ezen szabályszegés esetén a bírság körülbelül 230 euró vagy ennél magasabb is lehet.

Hollandiában a hatóságok speciális felügyeleti kamerákat telepítettek, amelyek képesek észlelni azokat a vezetőket, akik vezetés közben mobiltelefonjukat használják. Ezek a kamerák úgy vannak kialakítva, hogy a tárgyfelismerő algoritmusok és a vezető viselkedése révén azonosítsák a mobiltelefon használatát.

Kerékpáros szabályok megsértése: Hollandiában a kerékpárosoknak saját szabályai vannak, és bizonyos helyzetekben elsőbbséget kell kapniuk. Ezek a helyzetek magukban foglalják a kerékpárosok számára kijelölt jelzőkkel ellátott kereszteződéseket, elkülönített kerékpárutakat és dedikált útvonalakat, a gyalogos átkelőket kerékpárutakkal, valamint a körforgalom bejáratát. Ezeknek a szabályoknak a megsértése körülbelül 55-100 eurós bírságot vonhat maga után, a szabályszegés súlyosságától függően.

HOGY KERÜLHETED EL A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOKAT HOLLANDIÁBAN

Traffic signs

Azért, hogy elkerüld a közlekedési bírságokat Hollandiában, fontos betartani a közlekedési szabályokat és figyelni az útjelző táblákra. Íme, néhány tipp a biztonságos közlekedésre és a lehetséges büntetések elkerülésére:

 • Tartsd be a sebességkorlátokat és alkalmazkodj a forgalomhoz és az időjárási viszonyokhoz. Töltsd le a Flitsmeister nevű alkalmazást valós idejű információkért a sebességkorlátokról, a forgalomról, a fix és mobil sebességmérő kamerákról, valamint a rendőrségi sebességellenőrzésekről.
 • Győződj meg róla, hogy az autódat engedélyezett területeken parkolod le, és tartsd tiszteletben az útjelzéseket a megfelelő parkoláshoz.
 • Állj meg a piros lámpánál, és mindig adj elsőbbséget a kerékpárosoknak és gyalogosoknak.
 • Használd a mobiltelefont kéz nélkül, vagy ha beszélned kell telefonon, állj meg egy biztonságos helyen.
 • Előzetesen tájékozódj a Hollandiára vonatkozó közlekedési szabályokról, és szigorúan tartsd be azokat.

HOGYAN LEHET ELLENŐRIZNI A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOKAT ONLINE HOLLANDIÁBAN

Ha elkövettél egy hibát, és közlekedési bírságot kaptál Hollandiában, fontos rendszeresen ellenőrizni, hogy kaptál-e valamilyen bírságot. Az ellenőrzési eljárás egyszerű, és online is elvégezhető.

 • Látogasd meg a holland Közlekedési Rendőrség (Politie.nl) vagy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (RDW.nl) hivatalos weboldalát.
 • Keresd meg azt a részt, amely a közlekedési bírságok ellenőrzésének szentelt, vagy közvetlenül írd be a keresőmezőbe „Check traffic fines Netherlands” kifejezést.
 • Töltsd ki a szükséges adatokat, például a jármű rendszámát és a bírság fájl számát.

Ha járművedhez kapcsolódó bírság van, azt meg fogja jeleníteni a képernyőn.

HOGYAN TUDOD KIFIZETNI A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOKAT HOLLANDIÁBAN A CJIB-EN KERESZTÜL

Ha közlekedési bírságot kaptál Hollandiában, a fizetési folyamatot egyszerűen és kényelmes rendezheted a Nemzeti Központi Közlekedési Bírságok (Centraal Justitieel Incassobureau – CJIB) platformjának köszönhetően. A CJIB felelős a közlekedési bírságok kezeléséért és beszedéséért Hollandiában. A bírság kifizetéséhez kövesd ezeket a lépéseket:

 • Az első lépés a CJIB weboldalának meglátogatása: A fizetési folyamat megkezdéséhez, kattints ide a hivatalos CJIB weboldalra.
 • A fizetési lehetőség keresése: A weboldal főoldalán találsz egy szakaszt, amely kifejezetten a fizetéseknek szentelt. Ez lehet „Online fizetés” vagy „Bírság kifizetése” elnevezésű.
 • Az szükséges információk azonosítása: Mielőtt továbblépnél, győződj meg arról, hogy rendelkezel azokkal az információkkal, amelyekre szükséged van a fizetéshez. Szükséged lesz a jármű rendszámára és a bírság sorszámára.
 • Azonosítás a DigID segítségével: Az online fizetési szolgáltatáshoz való hozzáféréshez a DigID azonosítását fogják kérni. A DigID egy elektronikus azonosítási rendszer, amelyet Hollandiában használnak személyes adatok védelmére és annak biztosítására, hogy csak az engedélyezett személyek férjenek hozzá az online kormányzati szolgáltatásokhoz.
 • További fizetési részletek megadása: Bejelentkezés után átirányítanak a fizetési űrlapra. Add meg a kért információkat, például a jármű rendszámát és a bírság sorszámát.
 • Fizetési mód kiválasztása: Válaszd ki a kívánt fizetési módot, és győződj meg arról, hogy elegendő pénzzel rendelkezel az összeg kifizetéséhez. Azután kapni fogsz egy visszaigazolást, hogy a fizetés sikeresen megtörtént.
A fizetési határidők szigorúak, ezért győződj meg róla, hogy a fizetést időben teljesíted, a bírságlevélben megadott határidő előtt. Ellenkező esetben további szankciók kerülhetnek kiszabásra, például a bírság összegének emelése.
DigiD
Traffic fines

KÖVETKEZTETÉS

Összefoglalva, Hollandiában a közlekedési szabályok betartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy elkerülje a közlekedési bírságokat és hozzájáruljon az útbiztonsághoz. A leggyakoribb bírságok közé tartoznak a gyorshajtás, tiltott parkolás, piros lámpán való áthajtás, mobiltelefon használata vezetés közben és a kerékpáros szabályok be nem tartása.

A bírságok ellenőrzéséhez és kifizetéséhez a vezetők használhatják a CJIB platformot, amely egyszerű és kényelmes módot nyújt az online fizetésre. Az úton való utazás során fontos felelősségteljesnek lenni és betartani a közlekedési szabályokat, hogy élvezhessük a biztonságos és problémamentes élményt a holland közlekedésben.

Állást keresel Hollandiában? Nézd meg elérhető állásainkat, és jelentkezz alább.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

INFO@EASTMEN.NL

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland